HJV

Bliv frivillig
Hjemmeværnssoldater venter på Marinehjemmeværnsfartøj mens person fires ned fra helikopter

Fantastiske historier fra hverdagen

Alle fortæller historier om de oplevelser, de har i deres hverdag. Som frivillig i Hjemmeværnet, bliver de oplevelser ofte lidt mere intense og betydningsfulde. Det skyldes, at Hjemmeværnet stiller op, når folk har brug for hjælp, eller samfundet og Forsvaret har brug for støtte. Vores historier handler om indsatser, der gør en afgørende forskel. Måske endda den mellem liv og død. Den slags historier man aldrig glemmer.

Her kan du læse nogle af vores frivilliges egne historier

Bevogtning i Helmand

”Min største oplevelse med Hjemmeværnet var turen til Afghanistan, hvor vi var nede og bevogte den danske lejr i Helmand. Vi kunne mærke på de danske styrker, at den hjælp, vi gav dem, var meget påskønnet, og det betyder selvfølgelig helt vildt meget for mig.” 

Suthan, tidl. udsendt i Afghanistan

 

Tre fiskere i havsnød

”Alarm fra Søværnets Operative Kommando kl. 23.59: En motorbåd driver rundt ved Drogden Rende med motorproblemer. Vi fik oplyst mobilnummer til havaristen, men de kunne ikke give os en eksakt position. Vi lokaliserede dem via Drogden Fyr og fandt dem, inden der var gået tre timer. I motorbåden var der tre våde og nedkølede fiskere, som var taget afsted i shorts og t-shirts tidligere på dagen. De blev meget glade for at se FÆNØ med besætning.” 

HVF 362 Helsingør v. Claus Olesen  

Mand med hjertestop

”En midaldrende mand får hjertestop under åbningen af et nyt indkøbscenter. Vi var på stedet, da vi stod for trafikreguleringen og kunne hurtigt træde til. Mandens liv blev reddet, fordi vi kunne yde førstehjælp og vidste præcis, hvad der skulle gøres.” 

POHVK Fredericia v. Brian Nielsen

 

Genopbygningsarbejde i Afghanistan

”Vi håbede på at kunne gøre en lille forskel, men jeg synes faktisk, at vi er nået længere og har gjort en betydelig forskel i forsøget på at støtte et bæredygtigt landbrug i Afghanistans Helmand-Provins.”

HVK Ballerup, Ib Spangsgaard 

 

 

Indsats under skybrud

”Under et skybrud blev vi indsat til støtte mod oversvømmelse af Nødebo by. Med hjælp fra lokalbefolkningen fik vi på kort tid fremskaffet plader, pæle og gik i gang med regulere vandstrømmen fra Gribskovs mange søer med interimistiske dæmninger. Vi fiksede også en masse tilstoppede stigborde, og langsomt fik vi vandmasserne under kontrol, alt imens det øvrige beredskab brugte alle deres ressourcer på at pumpe vand væk fra kvarteret.”

HVK Gribskov v. Lars Maymann Johansen

 

Bevogtning af gerningssted

”En kold nat i december fik politiet brug for vores hjælp. Der var sat ild til et hus, hvor der var skrevet grove beskyldninger på murerne. Gerningsstedet skulle sikres, og i løbet af en time var vi på stedet og fik overdraget opgaven fra politiet. Via kommandovejen og telefonkæde havde vi oprettet et vagthold med samlet 18-20 mand. Vi patruljerede omkring huset og sørgede for at holde uvedkommende og nysgerrige borte under hele indsættelsen, så politiet kunne frigøres til andre opgaver.”

HVK Thy v. Susanne Ramstedt

 

Venskaber for livet

”I Hjemmeværnet får man fantastiske kammeratskaber og venner for livet. Kun få dage efter, at jeg skrev kontrakt, var jeg en del af fællesskabet. Der er ingen, der spekulerer over aldersforskel, og det er de indre værdier, der tæller.”

HVE 230 Midt- og Vestsjælland v. Heidi Jul Hansen

 

Bevogtning i Kosovo

”I to år stod vi for at bevogte en franskledet NATO-lejr i byen Novo Selo tæt ved Pristina. Som frivilllig var vi væk i to en halv måned af gangen. Vi var gode til at hjælpe hinanden. Man voksede både som soldat og som person.”

HVK Vordingborg, Benedikte